Kilde: vox.no
Hva er BKA?
Basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) er en tilskuddsordning som finansierer opplæring for ansatte med lite formell utdanning. 100 millioner bevilges hvert år til kurs i lesing, skriving, regning, muntlige og digitale ferdigheter.
Hvorfor trenger vi BKA?
Ordningen er et ledd i regjeringens kompetansepolitikk og skal bidra til at voksne får nødvendig kompetanse til å mestre krav og omstilling i arbeidslivet.
PIAAC-undersøkelsen viser her:
- 400 000 trenger bedre leseferdigheter
- 480 000 trenger bedre regneferdigheter
- 800 000 trenger bedre ikt-ferdigheter
Mange av disse er i arbeidslivet. En heving av ansattes kompetansenivå vil gjøre det lettere å takle omstillinger og krav i arbeidslivet. Dette kan også gi ansatte bedre grunnlag for å ta fagbrev eller annen type opplæring.
Hva er nytten?
Evaluering av BKA-opplæring har konkludert at kursene har ført til positiv endringer for mange deltakerne, både i arbeids- og hverdagslivet. Mange opplever økte grunnleggende ferdigheter. Kursene har også ført til positive endringer hos virksomhetene, blant annet bedre kommunikasjon og samarbeid, bedre gjennomføring av arbeidsoppgaver og redusert sykefravær.
KOMPETANSE GIR GEVINST: se filmen her
OPPSUMMERING av dokumenterte effekter finner du på VOX sinde sider her
FRA HERØYFJERDINGEN
Nye trivselsagenter i Herøy
Kurset om basiskompetanse for arbeidslivet (BKA) med fokus på helsefag er snart ferdig. Det er 11 helsefagarbeidere som er kursdeltakere og som skal få tittelen trivselsagenter etter å ha fullført kurset.
Herøy kommune sammen med RKK Ytre Helgeland har fått midler fra VOX (Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk) til utvikling og styrking av grunnleggende ferdigheter i lesing (fag), skriving (effektiv rapportskriving) og data (digital kompetanse).
Dette kurset arrangeres over hele Norge både i private og offentlige bedrifter. Dette er en stor internasjonal satsing på å øke kunnskap og motivere for mer læring i arbeidslivet.
BKA bidrar til høyere effektivitet, færre feil, bedre rapportering og motivere ansatte.
– Dette er et flott kurs som vi alle kan ha bruk for i arbeidslivet og privat. Så dette er noe vi kanskje skal prøve å få flere med på etterhvert, sier enhetsleder Wenche Sæthre Jørgensen.
Det er Edel Anne Ånes og Knut Mathisen fra Dønna voksenopplæring som er kursledere.
Kurset inneholder:
- Vi tar utgangspunkt i dine erfaringer og kunnskaper i lesing, skriving og data.
- Viktig faglig påfyll temaer: holdninger, pårørende, trivsel, HMS, Motivasjon og kommunikasjon
- Data i din arbeidshverdag – kunne lage og bruke eks: word, powerpoint, moviemaker, tabeller, internett og fagprogrammer på jobben.
- Vi tilpasser opplæringen dine behov.
- Ingen konkurranse eller karakterer.
- Gruppeprosjekter som skal/kan utføres i praksis på jobben.
- Uformelle diskusjoner om viktige spørsmål på arbeidsplassen.
- Egenvurdering: Hva har jeg lært på kurset?
- Ved kursets slutt vil du få tittel: ”Trivselsagent”